понеделник, 29 април 2024 г.

Проф. Георги Каприев: Не виждам случай „Морфов“, а случай „българска култура“

Снимка: Философски факултет на Софийски университет

„Не виждам случай „Морфов“. Виждам случай „Народен театър“ и случай „българска култура“. Това заяви в БНР проф. Георги Каприев, специалист по средновековна, византийска и антична философия, изследовател на съвременния български театър.

Народният театър е национална институция и неговото здраве е симптом за здравето на обществото, смята той: „Не искам да говоря за жертви, за конкретните лица. Всичко това са симптоми. Основното е, че се разрушава националната институция Народен театър. Като се обърне колата, пътища много. Аз съм песимист, че казусът ще има бързо решение. Ще се затъва, докато водата мине над шията.“

Морфов беше катализаторът на това, което неизбежно щеше да стане, заяви проф. Каприев: „Василев вече се търкаля надолу и за него директорската игра завършва. Той няма правилен ход оттук нататък.“

Според Каприев, Морфов е реагирал спрямо Велислава Кръстева по „екстремен начин, може би не безкрайно адекватен“. Личната му позиция обаче е преминала в „общокултурен дебат, или сблъсък“.

Става дума за „сблъсък, в който се поставя под въпрос смисълът, характерът и начинът на съществуване на културата, в частност на театралната“, смята Георги Каприев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html