понеделник, 29 април 2024 г.

Над 110 000 жители на Истанбул искат антиземетръсна проверка на жилищата им

Мегаполисът на Босфора е заплашен от силен трус, смятат експерти.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Над 110 000 жители на турския мегаполис са Истанбул подали молби към градските власти за тестване на жилищата им за безопасност при земетресения, съобщи кметът на града Екрем Имамоглу, предаде ДПА.

Според учените градът на Босфора, който официално има 16 млн. жители, е заплашен от земетресение с магнитуд над 7 в близките години. Епицентърът на очаквания силен трус се намира на около 15 километра от града в Мраморно море. Сеизмологичната обсерватория Кандилли заяви, че вероятността за земетресение с магнитуд 7,4 до 2030 г. е 60%. Експертите очакват силни разрушения и десетки хиляди жертви в случай на такова земетресение. Подобно на региона, разрушен от земетресенията в Югоизточна Турция на 6 февруари, структурата на голяма част от сградите в Истанбул се смята, че няма сеизмична устойчивост.

Имамоглу призова вчера за широкомащабна „мобилизация без ако или но“ за града. Това трябва да включва укрепване на сградите, увеличаване на бюджета за земетресения и промяна на законите. Строителната амнистия също трябва да остане в историята, добави той. В миналото на много незаконно построени сгради беше даден легален статут. Управлението и политиката също трябва да се променят фундаментално, заяви Имамоглу. Катастрофалното земетресение през февруари показа, че правителството и опозицията не успяват да работят заедно. „Ако търсим враг, той е земетресението“, подчерта кметът на мегаполиса. По-рано той обяви бюджет в размер на около 18 млрд. долара за трансформация на града, за да бъде подобрена земетръсната му устойчивост.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html