понеделник, 29 април 2024 г.

Крум Зарков: Може да влезем в Шенген през октомври

Снимка: БГНЕС

По думите на служебния министър на правосъдието Крум Зарков влизането на България в Шенген ще заздрави охраната на външната граница на ЕС и само по себе си няма отношение към мигрантския поток. „Спомена се дата през октомври. Според мен тя е реалистична за влизането ни в Шенген, ако всички проявят отговорност“, допълни министърът.

„Единствено у нас все още няма Закон за личния фалит, макар в България да има много хора, които биха могли да се възползват. От този закон може да се възползва добросъвестният длъжник. Системата у нас е направена така, че много бързо може да те въвлече – има случаи, в които на човек му се взима всичко изкарано над минималната работна заплата и 10 години по-късно дължи повече, отколкото когато е взел своя кредит. Всички тези ситуации водят до това, че на добросъвестните длъжници им е по-трудно да излязат от спиралата от тези, държащи се като мошеници“, коментира Зарков..

По думите му процедурата може да бъде отворена, ако даден човек е задлъжнял за повече от 6 месеца с над 10 минимални заплати.

„Откривате процедура пред съд, след което кредиторите се събират на едно място, назначава се синдик и се прави погасителен план. Всички добросъвестни длъжници губят от сегашната ситуация“, поясни той и допълни, че рисковете от злоупотреби са много високи.

Крум Зарков отбеляза, че при добро желание Законът за личния фалит може да бъде приет за месец и половина.

„Мигрантите и трафикът на хора се организират от международни организира групи. Ние хващаме шофьорите, но много от организаторите не са в България. Противодействието няма да е достатъчно ефективно при липса на съдействие на международно ниво“, смята правосъдният министър.

Зарков припомни, че в Министерството на правосъдието са върнали вече закрития Съвет за криминологични изследвания, чиято първа задача е била да изготви анализ на ефективността на закона по отношение на наказанията за трафик на хора и каналджийството. Той предвижда наказание от 1 до 6 години затвор и големи групи.

„Вдигането на наказанията само по себе си не води до ефект. Много по-ефективна е неизбежността на наказанието“, каза правосъдният министър.

Той коментира и скандалът с ТЕЦ-овете

„Европрокуратурата изнесе доста сериозни данни. От една страна, става дума за измама – хората чуват за емисии на въглероден двуокис, но едва ли им говори много, пазарът е за милиони. Другият аспект е, че това е отрова, която дишаме всеки ден“, заяви той.

Зарков смята, че „прокуратурата не е безсилна, но има и твърде много случаи, в които чакаме да се случи нещо отвън“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html