понеделник, 29 април 2024 г.

Външните министри на Индия и Китай разговаряха, за да подобрят двустранните си отношения

Външните министри на Индия и Китай се срещнаха, за да подобрят отношенията между двете страни, които са напрегнати от 2020 г., предаде Асошиейтед прес.

Външният министър на Индия Субрахманям Джайшанкар каза, че разговорът с неговия китайски колега Цин Ган е бил фокусиран „върху справяне с настоящите предизвикателства пред двустранните отношения и в частност върху мира и спокойствието в граничните райони“.

Ган, който е в Индия за срещата на Г-20, проведе непланиран разговор с Джайшанкар ден след като говорителката на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че „Китай отдава голямо значение на Индия“. Тя добави, че поддържането на добри отношения между двете страни е от фундаментално значение за техните интереси.

Отношенията между Делхи и Пекин се влошиха след 2020 г., когато при сблъсъци в района Ладах на общата границата в Хималаите бяха убити най-малко 20 индийски и четирима китайски военни. Сблъсъците прераснаха в продължително противопоставяне в трудно достъпния планински регион, където всяка от страните е разположила десетки хиляди военни, подкрепени от артилерия, танкове и изтребители.

Индия твърди, че Китай е окупирал 38 000 квадратни километра от нейната територия, която китайската страна смята за част от Ладах.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html