понеделник, 29 април 2024 г.

Променят критериите за прием в детските градини и яслите в София

Снимка: Архив

Въвеждат се промени в критериите за кандидатстване в детска градина или ясла в София прие Столичният общински съвет. Родителите-ученици ще получават допълнителни 2 точки, както сега получават родителите-студенти.

Увеличават се и точките за постоянен и настоящ адрес на територията на Столична община. Така родителите с постоянен адрес над 3 години вече ще получават по 5 точки, семействата с постоянен адрес от 1 до 3 години – 4, а тези, които имат регистрация до една година – 3 точки.

„Това ще доведе до възможността повече родители, които имат постоянен и настоящ адрес над три години в София, да бъдат класирани за място в детските градини“, коментира Мария Минчева, Директор на Дирекция „Образование“ на СО.

Има и предложение, насочено срещу практиката за пазене на място в детско заведение. Според него, ако дете отсъства повече от 30 дни без уважителна причина, то ще губи мястото си.

„Има такива случаи, в които деца отсъстват, но си пазят мястото. Това ще регулира нещата и ще даде по-голяма възможност за класиране на семейство, което наистина има нужда детето им да посещава детска градина“, коментира директорът на 48 ДГ „Братя Грим“ Петя Йосифова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html