понеделник, 29 април 2024 г.

Към 2030 г. сваляме крайното потребление на енергия с почти една трета

Санирането на сградите е една от мерките, която ще увеличи икономиите на енергия в страната.
Снимка: МРРБ

Към 2030 г. сваляме крайното потребление на енергия с почти една трета. Това е записано в Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на България, съобщи БТА.

Той предвижда през 2030 г. България да постигне намаляване на потреблението на първична енергия с 27,89 процента и намаляване с 31,67 на сто на крайното потребление на енергия, спрямо референтния сценарий от 2007 година. Това каза Николай Налбантов от енергийното министерство на форум „Инвестиции в устойчива енергия“, който се провежда в София.

България ще насочи усилията си към постигане на енергийни спестявания в крайното енергийно потребление, съсредоточавайки се върху подобряване на енергийните характеристики на сградите, добави Налбантов. Той изтъкна, че мерките за постигане на енергийна ефективност в процеса на пренос и разпределение на енергия са особено важни. Това са мерки за повишаване на ефективността и намаляване на технологичните разходи в мрежите за разпределение на електрическа енергия, природен газ и пренос на топлинна енергия. Не по-малко важни са и финансовите механизми, които ще помогнат за реализиране на заложените мерки за постигне на целите, коментира експертът.

До 30 юни България има задължение да направи актуализация на плана в областта на енергетиката. Вече се работи по въпроса. Има нает консултант, информира Налбантов. Той допълни, че до 15 март трябва се представи доклад на целите, заложени в плана.

Предвидено е държавите членки на Европейския съюз да изработят дългосрочна стратегия за обновяване на националния сграден фонд. В изпълнение на този ангажимент Министерството на енергетиката е изработило такава стратегия, приета от Министерски съвет в началото на 2020 г. В тази стратегия е направен преглед на националния сграден фонд. В нея са определени мерки за подобряване на характеристиките на сградите, уточни Николай Налбантов от министерството на енергетиката.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html