понеделник, 29 април 2024 г.

Кои са най-големите митове за хипертонията

Снимка: Архив

Всеки трети човек е засегнат от болестта, която подлежи на лечение, пише в. „Галерия“. Статистика сочи, че всеки трети човек у нас е с високо кръвно налягане. За съжаление заседналият начин на живот в България и вредните навици засягат все по-често дори младите.

Ето и някои от най-често срещаните митове за хипертонията. Първият е, че високото кръвно не трябва да се лекува. Мнозина пренебрегват болестта, защото нямат никакви други симптоми освен главоболие. Въпреки това хипертонията нарушава функционирането на сърцето кръвоносните съдове, бъбреците и мозъка. В бъдеще това може да доведе до инфаркт и инсулт. Тъй като възрастовата граница на хората, засегнати от заболяването, непрекъснато пада, терапията трябва да започне навреме, за да не се стигне до сърдечна недостатъчност.

Вторият мит е, че хипертонията се наследява. Докторите обаче са категорични, че гените наистина играят важна роля, но и други фактори предизвикат болестта като стрес, атеросклероза, излишък на сол в тялото, алкохол, тютюнопушене, затлъстяване, заседнал начин на живот, приемане на някои лекарства.

Третият мит гласи, че нормалните стойности на кръвното варират и са твърде индивидуални за всеки човек. Това обаче не е така. Нормалните стойности са не по-високи от 140/90 и не по-ниски от 90/60. Показателите могат да варират само по време на бременност или диабет.

Според четвъртия мит, ако високото кръвно налягане се излекува, можете да спрете лекарствата. Специалистите обаче са на мнение, че хипертонията трябва да бъде лекувана постоянно. Те съветват да не спирате да пиете медикаментите, предписани ви от лекаря само защото се чувствате по-добре. И още повече – не трябва да чакате високото кръвно налягане да ви мине от само себе си или да разчитате на народни средства. Петият най-разпространен мит е, че за високото кръвно налягане няма превенция. Истината обаче е различна. Ако спазвате някои основни правила, можете да я избегнете.

Яжте храни с по-малко сол

Включете в менюто си продукти с калий и магнезий като сушени плодове, боб, ядки, морски дарове, зеле, грах, картофи. Не консумирайте много мазнини и пикантни ястия. Препоръчително е да намалите алкохола и цигарите и да заложите повече на пресните плодове и зеленчуци. Най-полезни за сърцето са ябълките, бананите, кайсиите, гроздето и цитрусите. Движението също е благоприятно за нормализиране на кръвното налягане.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html