понеделник, 29 април 2024 г.

Антъни Блинкън няма да се среща с външните министри на Русия и Китай на срещата на Г-20

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че не планира да се срещне с външните министри на Русия или Китай по време на срещата на Групата на 20-те (Г-20) в Делхи, предаде Ройтерс.

Блинкън беше на кратка обиколка в Казахстан и Узбекистан и ще се отправи към индийската столица за срещата на Г-20, на която инвазията на Москва в Украйна ще бъде важна част от дискусиите.

На срещата ще присъстват руският външен министър Сергей Лавров и китайският външен министър Цин Ган.

„Нямаме планове да се видим с нито един от двамата (министрите на външните работи на Китай и Русия) на срещата на Г-20, въпреки че подозирам, че със сигурност ще участваме в различни групови заседания заедно“, заяви Блинкън пред репортери в узбекската столица.

Служител на руското външно министерство заяви, че Лавров планира да се срещне с поне седем външни министри, преди вечерята, която страната домакин Индия дава за делегати от 40 държави довечера. Основните срещи на Г-20 ще се проведат утре.

Преди да замине за срещата на Г-20 в Делхи, по време на пътуването си до Казахстан и Узбекистан Блинкън се срещна с колеги от всичките пет централноазиатски държави, които дълго са били управлявани от Москва и имат силни търговски връзки с Пекин.

Съединените щати са ангажирани с непрекъсната дипломатическа дейност, за да подтикнат държави от целия свят да се противопоставят на руската инвазия в Украйна, започнала преди повече от година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html