петък, 3 май 2024 г.

№1 на ФИФА сред треньорите е наставникът на Аржентина Лионел Скалони, Сарина Вигман е първа при дамите

Младият специалист изведе Аржентина до третата световна титла за страната си в историята на футбола.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-добрият треньор в анкетата на ФИФА при мъжете за 2022-а година стана Лионел Скалони. Младият специалист изведе Аржентина до третата световна титла за страната си в историята на футбола и напълно заслужено вдигната награда, връчена му от иконата на световния футбол Фабио Капело. Неговите подгласници останаха Карло Анчелоти (Реал Мадрид) и Хосеп Гуардиола (Манчестър Сити), които станаха първи съответно в Шампионската лига и в английската Висша лига, съобщи БНР.

Церемонията на призьорите в анкетата на Световната федерация по футбол (ФИФА) се провежда в Париж. За разлика от „Златната топка на Франс Футбол“, ФИФА продължава да връчва призовете на база постижения през календарната година.

„Благодаря на всички от моя щаб, на помощниците ми, на Валтер Самуел и Роберто Аяла. Благодаря и на света, че ме оцени“, заяви Лионел Скалони, който спечели първото в историята зимно Световно първенство. Аржентинците спечелиха титлата след 3:3 в редовното време и продълженията и 4:2 при дузпите.

Сарина Вигман беше избрана за треньор номер 1 при дамите, след като спечели eвропейската титла с отбора на Англия. Специалистката от Нидерландия получи купата за номер 1 през годината от българската футболна легенда Христо Стоичков. Стоичков беше асистиран от бившата футболистка Джил Елис, треньорка на националния отбор на САЩ до 2019-а година. Другите две номинирани дами бяха Пия Сундхаге (Швеция) и Соня Бомпастор (Лион, Франция), спечелила женската Шампионска лига.

„Откакто се помня, обичам футбола. Винаги съм искала да постигна успехи, борила съм се за това всеки ден, всяка минута. Благодаря на семейството и близките ми хора“, каза победителката от трибуната.

Христо Стоичков връчи приза на треньор №1 при дамите Сарина Вигман.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html