неделя, 5 май 2024 г.

Хората на Кьовеши подхващат и ремонта на „Графа“

В средата на януари от МРРБ взеха проба от паветата на ремонтираната столична улица.
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура е поискала документацията от проверките на ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев“, съобщи министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. Днес той инспектира строителството на Северната скоростна тангента, където беше установено, че една трета от настилката липсва.

Министърът съобщи, че Европейската прокуратура е поискала документацията от проверките на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ в столицата. Днес министърът инспектира строителството на Северната скоростна тангента, където беше установено, че една трета от настилката липсва. Европейските прокурори са се интересували от резултатите от проверката и те са им предоставени миналия понеделник, съобщи министър Шишков.

„Очевидно, когато отговорността за разследването на злоупотреби в България излезе извън страната, тогава започваме да виждаме резултати“, коментира пред БНР лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев. Той подчерта, че организацията му е подавал в прокуратурата поне два сигнала за ремонта на улица „Граф Игнатиев“, но те са „потънали“ и нищо не се е случило: „Говоря за сигнали за нарушения, които са изключително лесно доказуеми“.

„Допустимата според европейското законодателство практика за черен списък на фирми, които системно строят некачествено и не изпълняват задълженията си по договори, най-сетне да се случи и в българското законодателство. Нашият юридически екип е подготвил предложение за изменение по ЗОП, така че подобен списък да има и тук. Но за целта трябва да има и проактивност от страна на политическите партии в парламента. Без черен списък и страх у фирмите, че позволят ли се да строят некачествено, няма повече да получат обществени поръчки, ще продължат да си правят, каквото поискат“, добави той.

По думите му и възложителят – независимо дали е държавата, или общината – да разбере, че трябва да има качествени и добре обмислени проекти, не на инженеринг, а отделни. Другото задължително, което посочи Бонев, е контролът върху строителните дейност.

Проверката на Северната скоростна тангента, също строена с европейски пари по програма „Регионално развитие“ 2007- 2013 година показва липса на 6 сантиметра от горния слой, който трябва да е 20 см по проект, показа пробата арх. Шишков: „Първо, учудващо е, че е само 20 по проект. Знаете, че другите магистрали са 28 и 30, но освен, че е само 20 по проект, в момента е 14 сантиметра, тоест липсва една трета, основният пласт липсва основно. Можем да кажем с една дума, че липсва част от пътя. За съжаление, навсякъде, където проверяваме, липсва част от пътя. В момента освен, че ще направим анализ, най-вероятно този път ще трябва да бъде предвиден за основен ремонт“.

Европейските прокурори са се интересували от резултатите от проверката и те са им предоставени миналия понеделник, съобщи министър Шишков: „Проверката на ул.“Граф Игнатиев“ е правена включително и по искане на Европейската прокуратура, тъй като знаете, че за „Граф Игнатиев“ са ползвани европейски пари. Европейската прокуратура може би преди около два месеца се беше сезирала. Миналия понеделник идваха в Министерство на регионалното развитие. На тях също сме им предоставили цялата информация“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html