неделя, 5 май 2024 г.

Спад на броя на сделките отчитат брокери от средата на 2022 г.

Снимка: БГНЕС

За последните две тримесечия на 2022 г. в България се наблюдава спад на броя на сделките. Това каза в ефира на Радио Варна Мария Парова, мениджър на една от големите агенции за недвижими имоти у нас.

„На фона на първите две тримесечия, Варна завърши годината с положителни резултати и дори има минимален ръст на сделките. Това, което ние наблюдаваме е, че купувачите вземат трудно решения за покупка на имот, правят повече огледи и по-дълго осмислят нещата. Заедно със спада на сделките, това означава, че пазарът преминава от растящ в едно плато и така става по-балансиран“, коментира Парова. Тя не очаква покачване на цените на имотите през тази година. „Ако няма някакви катаклизми, както в последните две години, очаквам цените да запазят сегашните си стойности“, коментира експерта.

Според Парова, войната в Украйна и бежанската вълна в България са се отразили на пазара на наемите, който дотогава е бил в застой заради пандемията. Увеличението на цените на наемите е с около 30-40%, сподели още тя.

Още от края на миналата година и в началото на тази се наблюдава тенденция украинските граждани да пристъпват все по-често към покупката на имот в България. Те търсят всякакви имоти, а водещ фактор при избора им е цената и бюджета с който разполагат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html