четвъртък, 2 май 2024 г.

Антъни Блинкън обеща подкрепата за независимостта на Казахстан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обеща подкрепата на Съединените щати за независимостта на Казахстан. Той е на обиколка в Централна Азия, съобщава БНР. Пътуването му цели засилване на влиянието на САЩ в района.

„Решени сме да направим отношенията ни още по-силни“, заяви държавният секретар след разговори с президента Касъм-Жомарт Токаев. Преди да продължи към Узбекистан в Астана Блинкън ще разговаря с външните министри на всичките пет бивши съветски републики в Централна Азия, които включват още Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан.

Държавите от Централна Азия имат дългогодишни връзки в областта на сигурността и икономиката с Русия, но за разлика от другата бивша съветска република Беларус, те не застанаха зад Москва във войната. И петте централноазиатски държави се въздържаха или не гласуваха миналата седмица за резолюцията на Общото събрание на ООН, която настоява Русия да изтегли войските си от Украйна.

За засилване на влиянието в региона се бори и Китай, смятан от Вашингтон за най-значимия дългосрочен съперник. Миналата година президентът Си Цзинпин избра Казахстан и Узбекистан за първото си задгранично пътуване след пандемията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html