неделя, 5 май 2024 г.

Рециклиране спасило близо половин милиард дървета у нас

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Дървесината на близо половин милиард дървета е спестена през изминалите години от компаниите от секторите дървообработване и мебелна промишленост в България благодарение на модерни технологии за рециклиране. Според анализи и данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, цитирани от БТА, тон рециклирани дървесни отпадъци заместват използването на 8 до 10 дървета, а получената суровина отива за производството на плочи от дървесни частици. Така жизненият цикъл на дървесината се удължава.

Единствената система у нас за почистване и рециклиране на дървесни отпадъци функционира в един от заводите у нас, произвеждащи такива плоскости Размерът на инвестицията, която компанията прави през 2016 г., е за над 300 млн. евро. Чрез новата технология само за 2021 г. е рециклирана 38 000 тона дървесина, което се равнява на използването на 304 000 маломерни дръвчета. През 2022 г. рециклираната дървесина е в размер на 33 000 тона, което в цифри замества използването на около 264 000 дръвчета. Капацитетът на системата е за над 100 тона суровина годишно, като целта е 30 на сто от вложената дървесина да се осигурява от дървесни отпадъци.

Съоръжението осигурява висококачествено рециклиране на дървесни отпадъци, получени от домакинствата, строителството, индустрията и от опаковки. Благодарение на това се намалява потреблението на обла дървесина, осигурява се дълъг цикъл на живот на дървесината и се увеличава добавената стойност на продукти от дървесина. Плочите от дървесни частици са продукт с дългосрочна употреба, включително и повторна след рециклиране.

Освен за рециклиране, дървесината има и друго практично приложение в производството. Над 231 649 дървета са спасени за последните 5 години благодарение на използваната преработена дървесина от друга фирма, която се равнява на 185 321 тона и е получена като отпадък от дървообработващата и мебелната промишленост. Компанията, която е една от най-големите, работи активно по редуциране на въглеродните емисии – до 2030 г. са си поставили за цел да ги намалят с 15 на сто за всеки кубичен метър готова продукция.

В производството дървесните кори и прахът, които се генерират като отпадък, се използват като гориво в сушилните и маслогрейната инсталация. По този начин редуцират употребата на природен газ и намаляват отделените въглеродни емисии. За последните 5 години компанията е използвала общо количество дървесни кори и прах, които са спестили употребата на 43 214 659 куб. м природен газ, при изгарянето на който биха се отделили 80 750 тона въглеродни емисии. „В нашето предприятие приемаме и стимулираме приемането на отпадъци като трици, талаш, изрезки, парчета, дървен материал, плоскости от дървесни частици и фурнири.

Според проучване на европейския пазар на дървесни отпадъци от 11 февруари 2020 г. и данни на Евростат в България годишно се генерират между 500 000 и 1 млн. тона дървесни отпадъци от бита, строителството, индустрията и опаковки.

Към настоящия момент тези отпадъци не са обхванати от системите за събиране, не се прилага йерархията за управление на отпадъците и са предмет на нерегламентирани действия. Управлението им е отговорност на кметовете, а контролът на МОСВ/РИОСВ.

Съгласно Закона за управление на отпадъците и европейската политика за управление на отпадъците, всички лица, при чиято дейност се образуват, събират, транспортират и/или третират отпадъци, предприемат необходимите мерки за оползотворяване на отпадъците в съответствие с йерархията за управление на отпадъците.

Фирмите, които генерират дървесни отпадъци, следва да ги предадат за повторна употреба или рециклиране

Наредбата за опаковки и отпадъци от опаковки забранява депонирането, изгарянето и оползотворяване на енергията и/или обезвреждането по какъвто и да е друг начин на отпадъци от опаковки, които могат да бъдат рециклирани и/или оползотворени по друг начин, на територията на страната

В Централна и Западна Европа дървесните отпадъци се рециклират изцяло, като се спазва йерархията за управление на отпадъците.

Във Франция например рециклирането се заплаща от държавата, която дава 10-20 евро за тон рециклирана суровина.

За битовите отпадъци в Германия на сметищата отиват под 10 на сто от битовите отпадъци, а в България над 60 на сто. Съгласно сключените с ЕС споразумения до 2035 г. нашата страна трябва да депонира не повече от 10%.

След 2020 г. у нас е забранено да се отварят нови депа за отпадъци. Част от общините в България вече имат проблеми със запълване капацитета на депата и е време в спешен порядък да започнем да прилагаме кръгова икономика и минимизираме отпадъците посредством повторна упротреба и рециклиране.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html