неделя, 5 май 2024 г.

Новият чешки президент: Украйна трябва да бъде подготвена за най-лошото, включително териториални отстъпки

Снимка: ЕПА/МАРТИН ДИВИШЕК

Новият президент на Чехия Петр Павел каза в интервю за украинската телевизия Suspilne, че „Украйна трябва да бъде подготвена за най-лошото, дори за териториални отстъпки“. „За другите е лесно да кажат на украинците да се бият до последна капка кръв. Лесно е, но това е вашата кръв, не нашата“, заяви Павел.

Бившият генерал от НАТО каза, че по-голямата част от западните лидери са доста оптимистично настроени за перспективите на Украйна във войната срещу Русия. Но също така предупреди, че човек трябва да бъде подготвен за най-лошите сценарии.

Бях малко изненадан от силата на съпротивата, която украинците оказаха на агресора. Първо, не вярвах много, че Русия може да атакува, защото всички анализи сочеха, че това няма да е в нейния национален интерес.

Това е най-лошото възможно решение на президента Путин от тази гледна точка, но очевидно той е мислил другояче. Вероятно е очаквал, че украинската страна няма да бъде толкова силна и решителна и че Западът няма да бъде единен в отговора си. Той със сигурност смяташе, че руската армия е най-добрата и най-добре оборудвана в света“, каза Павел.

На въпрос дали Западът ще подкрепя Украйна колкото е необходимо, въпреки че войната може да продължи дълго, Павел казва, че трябва да се надяваме на най-доброто, но трябва да сме подготвени и за най-лошото.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html