неделя, 5 май 2024 г.

Масирани въздушни атаки удариха рано тази сутрин Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Руските сили проведоха въздушни удари по украинската столица Киев и други градове в ранните часове на понеделник, като това беше първата голяма въздушна атака с дронове-камикадзе и ракети по Украйна, малко повече от година след началото на войната.

Въздушна тревога е била обявена в няколко области, сред които Черниговска, Киевска, Полтавска, частично – в Харковска, Днепропетровска, Кировоградска, Житомирска.

„За една нощ, от 11:00 часа вечерта до тази сутрин, руските нашественици използваха 14 безпилотни летателни апарати „Шахед“ на територията на Украйна. 11 от тези дронове бяха свалени от украинската противовъздушна защита“, се посочва в изявление на генералния щаб на армията на Украйна.

Серхий Попко, ръководител на градската военна администрация на Киев, заяви в „Телеграм“, че са свалени 9 безпилотни летателни апарата във въздушното пространство на украинската столица.

Длъжностни лица в западния украински град Хмелницки пък съобщиха, че двама души са били убити, а няколко са ранени след три въздушни удара. Южните областни градове Херсон и Запорожие потвърдиха за въздушните атаки. Един човек е убит, а двама са ранени след атаката срещу Херсон.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html