понеделник, 29 април 2024 г.

Иван Демерджиев: Целта ни е да спрем мигрантите още на границата

Снимка: БГНЕС

„Нашата задача е да спрем вторичните придвижвания на територията на страната. Първата ни задача е да спрем мигрантите на границата. Но 110 км от граничната линия не е технически обезпечена“, заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в Габрово, предаде БНТ.

„Представители на ЕК ще помогнат изключително бързо за това обезпечение, да се набавят автомобили и да се попълни щата на „Гранична полиция“, който е намален с 2000 души за последните 10 години. Да спрем мигрантите още на границата“, каза още Демерджиев.

„Преследването и задържането на мигранти е условия за приемането ни в Шенген и ще спазваме този приоритет“, посочи още вътрешният министър.

Той заяви, че е ясно кои са участниците във вчерашния инцидент на магистрала „Тракия“ и че това, което се изисква е направено. „Материалите са предадени на прокуратурата. Днес ще има среща на заместник-главния прокурор с ръководителите на служби в МВР, на която ще се набележат действия не само по този случай, а и по случаите, които са в напреднал стадий на разследване, за да могат да приключат“, коментира министърът.

„Трябва да сме на ясно, че не говорим за една глава, а за организирана престъпност, която действа от територията на Турция до територията на последната европейска държава. по цялата карта на Европа има изключително добре изградени престъпни структури. Цяла Европа в момента се мобилизира да отговори на това, защото смъртта на която сме свидетели е не само в България, тя е отново на територията на цяла Европа“, посочи Демерджиев.

Той даде пример, че 60 мигранти са загинали на брега на Италия, 250 са проникнали там, а са дошли от територията на Турция. „От територията на Турция тръгват мигранти към цяла Европа“, подчерта вътрешният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html