неделя, 5 май 2024 г.

Бойко Борисов се разпореди министерството на финансите да обяви какво става с бюджета

Министерството на финансите да обяви преди изборите какво е моментното състояние на бюджета и какъв е дефицитът в него. Това поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си във Враца.

„И президентът Радев, и финансовият министър са длъжни преди изборите да извадят състоянието на бюджета. Според мен дефицитът вече е 7-8 %, потреблението се е сринало. Надявам се и ги умолявам – да излязат и да кажат какво е моментното състояние. Искам да видя има ли ги парите там – за пенсиите, за капиталовите ремонти, за капиталовите разходи, за инфраструктурните проекти. За да мога да кажа – поемайте ангажименти“, посочи Бойко Борисов и допълни, че правителството на Пламен Орешарски е оставило 800 млн.лв. дупка в бюджета. „Втората дупка беше 6 млрд. и 700 млн.лв. Пак ГЕРБ свърши работа, оставихме 12 млрд. фискален резерв. Сега дупката не се знае колко е“, коментира още той и определи състоянието на бюджета като „няма я пицата в кутията“.

Бойко Борисов коментира и оградата с Турция. По думите му тя не е предпазно съоръжение, а само подпомага граничарите. „Имаме фантастични момчета граничари. Техника, ако няма – ще ни дадат, ще си купим. Ще отиваме в Брюксел с коз – „България пази границата, затова ни помогнете да дооборудваме“, и няма да има човек в Брюксел, който да не даде“, обясни Борисов.

Според него трафикът на мигранти е „чудовищен“, но се залавя много малка част от него. Целта трябва да са каналджиите и да се работи в партньорство с Турция, както се е правело преди.

Борисов смята още, че няма шанс България да приеме еврото, ако не се излъчи правителство, не стане ясно колко точно е тежко финансовото състояние на държавата и не се покрият дупките.

За днешната акция на Европейската прокуратура с ДАНС и ГДБОП Борисов коментира, че се надява да е успешна, но не знае повече от официално изнесената информация.

Лидерът на ГЕРБ е във Враца за среща с представители на партията от трите области на Северозапада – Враца, Монтана и Видин, предаде БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html