неделя, 28 април 2024 г.

Асен Меджидиев обсъди доставките на ваксини срещу COVID-19 със Стела Кириакидес

Снимка: БГНЕС

Асен Меджидиев обсъди доставките на ваксини срещу COVID-19 с европейския комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. По време на разговора Меджидиев подчерта, че в България има прекалено много ваксини срещу COVID-19 и нисък ваксинационен обхват, поради което ще се наложи бракуването на много дози.

„Отново заявяваме, че имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват, липса на желаещи и на възможност за дарения или препродажба. По-нататъшно получаване и заплащане на ваксини, които ще бракуваме, или дори заплащане на такса за отказ, е ирационално“, заяви Медждиев по време на видеоконферентния разговор, който се проведе по инициатива на комисар Кириакидес.

Служебният министър заяви, че България настоява „за предоговаряне на условията по договора, сключен между Европейската комисия и Pfizer 2022-2023 г., с възможност той да се прекрати на основания форсмажор за държавите членки, които са сигнализирали такъв, или да се предвиди оставане на тези държави членки в договора, при възможност за заявяване на реално необходимите количества ваксини.“

„Очакваме Европейската комисия, като преговарящ от името на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), да отчете всички специфики. България се довери изцяло на Европейската комисия за този процес, като наш представител. В същото време един упълномощен представител е длъжен да се съобрази с исканията на доверилата се държава членка, а сега, за пореден път, се предлага решение, което противоречи на нашите интереси. България е направила ясни предложения и очакваме работещи решения, които няма да доведат до допълнително финансово натоварване за всички нас. Всяко допълнително заплащане ще представлява ново задължение за държавите членки“, подчерта министър Меджидиев. Той заяви още, че липсата на гъвкавост в договорите е значително затруднение, както и че епидемичната ситуация е променена и това следва да бъде отчетено от всички страни, вкл. и от производителите.

Поради изтекъл срок на годност в България вече са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH, а от всички видове ваксини – бракувани до момента са малко над 2,3 млн. дози. През настоящата 2023 г. предстои да бъдат бракувани близо 2,8 млн. дози. Освен тях, над 650 000 дози са със срок на годност януари-февруари 2024 г. и предвид факта, че количествата ваксини срещу COVID-19 многократно надхвърлят търсенето и потребностите на страната, още на този етап е ясно, че тези количества също ще бъдат бракувани, посочи Меджидиев.

Той обясни, че през 2023 г. ще бъдат доставяни бустерни дози, а в България ваксинационният обхват е едва 30 %, т.е. не е рационално да се поръчват бустерни дози в пълния обем, тъй като реално няма как да бъдат приложени.

По данни на Единния информационен портал у нас до момента са поставени 4 608 622 дози ваксини. Новите случаи на COVID-19 в страната през последното денонощие са 26. През денонощието са били направени 647 теста, от които положителни са около 4 процента. Активните случаи са 2947, а като излекувани са отчетени 13 души.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html