понеделник, 29 април 2024 г.

Чапа показва 70 творби в юбилейната си изложба

Творецът седи пред изваяната от него глава на великия Федерико Фелини

„Ей, добри работи, кой ги е правил…“, така се пошегува големият български скулптор Георги Чапкънов, пристигайки на юбилейната си  изложба по случай своята 80-годишнина. Творецът се възстановява и рехабилитира след тежко прекаран коронавирус в елитен хоспис извън София, а неговото семейство и приятелите му направиха експозицията, която е подредена в Националната художествена галерия. Името на вернисажа е „Чапкънов. Алхимикът“ и ще остане в залите на културната институция три месеца до 14 май, пише “Галерия”.

„Толкова много хора отдавна не сме виждали на откриване на изложба“, споделят работещи в Двореца, както наричат галерията. Стълпотворение от народ – преди всичко приятели и обикновени посетители, почитатели на големия наш скулптор, дойдоха да почетат Чапа. А той им се отблагодари с усмивка и сълзи на радост. Придружаван през цялото време от сина си Тодор, той приемаше поздравления и не можеше за повярва на голямата радост, която струеше в този момент в очите на стотици хора.

В експозицията „Чапкънов. Алхимикът“ са включени над 70 творби, някои от които непоказвани досега пред пубика. Чрез средствата на виртуалната реалност в една от четирите зали, предназначени за изложбата, е представен най-знаковият за Чапа проект – монументът „Света София“.

Разположена върху 16-метрова колона, тази статуя е пред очите на всички на пл. „Независимост“ в столицата, където в античността е била главната западна порта на града, но е малко позната в своите детайли и история. Процесът на създаването й, продължил повече от девет месеца, е представен с откъси от непоказвания досега филм на режисьора Тодор Чапкънов, син на скулптора. Навремето осемметровото изображение на София със совата в ръка – олицетворение на вечната премъдрост, наред с възторзи предизвика и доста критики, тъй като бе определено като прекалено езическо. Тв водещата Радина Червенова е прототип на статуята, както е признавал Чапа.

В експозицията присъства и гипсова отливка от бюста на Фелини, която Чапкънов-младши е донесъл за събитието специално от Италия. Българският скулптор е единственият в света художник, на когото великият  кинорежисьор Федерико Фелини е позирал лично. „Изложбата, ретроспективна по своя характер, поставя толкова „земното“ на пръв поглед творчество на Георги Чапкънов в контекста на един надземен, метафизичен свят. Това е пътят, по който е съдено да премине всяка човешка душа – от преддверието/чистилището до ада и рая. Този Космос, духовен свят на преобразуване, се държи от едно всесилно божество, което има женска същност и форма – „небесната премъдрост“ София“, обясняват кураторите Иво Милев и Милко Добрев.

Всички дошли на изложбата искаха да се докоснат до Чапа, да го пипнат и да се усмихнат заедно с него. А самият той, както винаги облечен в изтъркани дънки и шушляков елек, пристигна в Двореца и с неизменната си усмивка на лице показа чувството си за хумор. Чапа не се поколеба да каже какво мисли, забивайки като хирургически нож признанието и болката си: „Аз не съм ходил нито веднъж на избори, как ще гласувам за тези мародери и вампири, за моите сатрапи. България стана наполовина, смали се, а тяхното число в парламента е същото. Отървал съм се и от още нещо – от манията. Не искам да съм велик и ми е спокойно“.

По време на откриването на изложбата Георги Чапкънов раздаде много автографи, като вместо подпис той рисуваше свой автопортрет, куче, заек и още други неща. Под своите импровизирани автографи, големият български творец се подписваше като „дядо Чап“.

Скулпторът е ненадминат майстор на малката пластика. Той твори и монументална скулптура, плакети, барелефи, монети, медали, гербове, керамика, портрети от бронз, графики, живопис, скулптури от вторични суровини. Известни българи като Йордан Радичков и Радой Ралин и популярни личности като Лили Иванова, Агент Тенев, Красимир Дачев и др. имат барелефи и портрети, направени от него.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html