сряда, 1 май 2024 г.

Напредва изграждането на новия лабораторен блок на българската антарктическа база

Снимка: Български антарктически институт

Напредва изграждането на фундаментите от бетон на новия лабораторен блок към българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Строителната дейност е част от 31-вата родна антарктическа експедиция.

През последните три дни антарктици и военни от екипажа на българския научноизследователски кораб НИК 421 работят заедно, успявайки да положат общо 15 от 17-те оставащи фундаментни стъпки, които трябва да бъдат изградени.

Днес, 24 февруари, трябва да бъдат излети и последните две бетонни стъпки.

Едноетажната сграда ще се издига върху 32 фундаментни стъпки от бетон. 15 от тях вече бяха положени по време на 30-ата антарктическа кампания.

Три са главните предизвикателства при изграждането на фундаментите от бетон на новия лабораторен блок в българската антарктическа база на остров Ливингстън. Това отбеляза пред БТА Олег Василев от Българския антарктически институт, специалист по проектиране на бетонови състави, физик и участник в 31-вата българска антарктическа експедиция като строител и логистик. Според него основните предизвикателства произтичат от многобройните цикли на замръзване, химическата агресия от близостта на морето, както и геометрията на бъдещата сграда, която е проектирана да се самопочиства от натрупващи се преспи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html