вторник, 30 април 2024 г.

Валдис Домбровскис: Еврозоната означава много повече от замяна на лева с евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Присъединяването към еврозоната означава много повече от замяна на лева с евро. Преди всичко става въпрос България да избере да се присъедини към сърцевината на европейския проект, защото това защитава Европа по време на финансова или икономическа криза. Това каза изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис на конференцията „България по пътя към еврото“, организирана от Министерството на финансите (МФ), която се провежда в София. Домбровскис е на посещение у нас.

Целта на форума е да бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред България от това да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното до момента и какво предстои.

Домбровскис посочи, че поемането по пътя към присъединяването на еврото означава задълбочаване на интеграцията на страната в ЕС и демократичния свят. От жизненоважно значение е България да не се разколебава от избрания път, заяви той. Домбровскис изтъкна, че от създаването си еврото се превърна в нещо повече от средство за обмен между държавите в еврозоната, то е символ на силата ,единството и солидарността на Европа, в момент когато тези ценности са заплашени и подложени на изпитание.

Във форума участват президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев и министри от кабинета, управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на българския неправителствен сектор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html