петък, 19 април 2024 г.

Госпожа 8% или изкуството да слезеш от коня

Корнелия Нинова ще остане съвсем сама в червения окоп

Евелина Гечева за в. „Галерия“

Близо 8% дават социолозите на БСП за предстоящите избори. Това е повече от позор за столетницата, която е преживяла какво ли не.

Причини могат да се търсят в много посоки, но първата от тях е, че БСП има конфликтен лидер. Корнелия Нинова успя да се скара с всички. С Първанов и с хората на Първанов. С Миков и с хората на Миков. Със Станишев и с хората на Станишев. С Радев и с хората на Радев. И най-вече – с всеки съпартиец, който изразява мнение, различно от нейното. В актива се преброиха близо 200 такива, а в членската маса – хиляди.

Наред с това Нинова се сдърпа и с единствените, които криво-ляво я пробутаха във властта. Кирил Петков и Асен Василев отнесоха изключително агресивна критика от страна на червената лидерка. Тя се обяви едва ли не като тяхна опозиция, нищо че само допреди седмици беше в общо правителство с ПП.

Изгони най-младите и най-симпатичните, буквално ги подари на опонентите си. А медиите харесват Божанков, Зарков и Витанов. За какво й беше да се лишава от малцината с позитивно излъчване? Тя си знае, но въпросът има и друга страна – защо толкова време им беше нужно на младите и готините да разберат, че не им е мястото при такъв лидер.

Конфликтът на Нинова с Радев пък може да се изучава от бъдещите политолози, но в глава „Как не се прави политика“. Президентът стана обект на дълга окопна война, която видимо завършва.

В негова полза.

И така безкрайните битки ще си текат, докато Нинова остане сам-сама в окопа. Това ще се случи скоро, най-вероятно – в изборната нощ. Ще бъде изоставена напълно сама. Една част ще си тръгнат по причина, че вече няма за тях никаква възможност за облажване. Да, при такъв прогнозен резултат от изборите всеки е в правото си да си прави сметка кой път да хваща. Друга част ще си тръгнат, защото се провали планът им да запазят бранда БСП.

Просто е – когато видиш, че конят е умрял, слизаш от него.

Дали обаче Нинова ще успее да слезе? Каквото и да предприеме, ще си остане госпожата с 8-те процента, ако изобщо успее да ги събере.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html