неделя, 5 май 2024 г.

11 палестинци загинаха в сблъсъци с израелската армия в Наблус, над 100 души са ранени

Снимка: БГНЕС

11 палестинци загинаха в сблъсъци с израелската армия в Наблус, над 100 души са ранени, предаде Ройтерс, като се позова на съобщения на службите за спешна помощ.

Израелската армия потвърди в изявление за вчерашната операция в Наблус, посочвайки, че нейните войници са били подложени на обстрел, докато са се опитвали да задържат бунтовници, заподозрени в подготовка на предстоящи нападения. Няма жертви сред израелските военнослужещи, се казва в изявлението.

Палестинската групировка „Ислямски джихад“ съобщи, че израелски войски са обградили двама от нейните командири в къща в Наблус, предизвиквайки сблъсък, към който са се присъединили и други въоръжени палестинци. Последвали са експлозии и младежи са започнали да замерят с камъни израелските бронирани машини.

Според палестински източници двамата командири от групировката „Ислямски джихад“ са били убити заедно с други въоръжени лица. Сред жертвите има и четирима цивилни, от които 72-годишен мъж и 14-годишно момче.

Израелските военни отвърнаха на ракетен обстрел, идващ от ивицата Газа, нанасяйки въздушни удари срещу използвани от Хамас съоръжения, съобщиха рано тази сутрин израелските въоръжени сили.

„В отговор на изстреляните от Газа ракети, изтребители на израелските сили за отбрана удариха обект за производство на оръжия и военен комплекс на терористичната организация Хамас, разположени в централната и северната част на Газа“, написаха израелските военни в „Туитър“.

Израелските сили за отбрана уточняват, че подложеният на обстрел комплекс се намира в близост до джамия, здравна клиника и училище.

„Това е поредно доказателство как терористичната организация Хамас използва цивилното население на Газа, като преднамерено разполага оръжията си в центъра на цивилни райони“, се казва още в изявлението.

Няколко часа по-рано израелската армия съобщи, че шест ракети са били изстреляни от Газа към израелска територия. Пет от тях са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана, а шестата е паднала в ненаселен район.

Ситуацията в сферата на сигурността в Израел и палестинските територии продължава да бъде изключително напрегната седмици наред.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html