петък, 3 май 2024 г.

Служебен министър обещава по-бързо въвеждане на еврометодиката за минималната заплата

Лазар Лазаров
Снимка: БГНЕС

По-бързо въвеждане на еврометодиката за минималната заплата обеща днес вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, съобщи БТА. „Срокът за стартиране на процедурата по въвеждане на Директивата за адекватни минимални заплати в националното законодателство е две години. Ние ще положим усилия това да стане по-рано“, каза той преди началото на церемонията по награждаването на победителите в XIII-то издание на конкурса „Годишни национални награди по безопасност и здраве при работа“.

Преди ден от МТСП обявиха, че се е провело първото заседание на Междуведомствената работна група към за транспониране на директивата. В тази връзка Лазаров припомни за промените в Кодекса на труда (КТ), гласувани от 48-ото Народно събрание, като уточни, че механизмът за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) не отчита директивата и социалния диалог.

Това решение по-скоро затруднява вземането на бързо решение относно въвеждането на директивата,отколкото да го благоприятства, коментира служебният министър и добави, че решението на парламента създава и друго затруднение. „Народното събрание предвиди до 1 септември да бъде определен от МС нов размер на МРЗ за следващата година, припомни Лазаров. Отчитайки хода на съгласувателната процедура, на общественото обсъждане и възможността за разработване на съответен нормативен акт, този срок е невъзможен“, коментира още служебният министър.

Според него най-ранните данни на Националния статистически институт, въз основа на които следва да бъде определен размерът на МРЗ за следващата година, излизат на 12 август.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html