неделя, 5 май 2024 г.

Скандали в листите заради Мирчев

 

Ивайло Мирчев натиска да има повече влияние в листите, което не се харесва на ПП

Илия Велчев за в. „Галерия“

Трескавото приготовление за изборите е съпътствано със скандали в новоизлюпената коалиция ПП – ДБ. Всеки от лидерите искал или да е водач, или да наложи свои хора начело в листите. От ПП се жалват, че шефове от „Да, България“ били особено активни в натиска. Иво Мирчев настоявал на избираеми места да бъдат поставени негови хора и пробутвал във всеки регион по някой авер. Макар и с променлив успех, акциите му продължавали да дразнят новите партньори от „Промяната“, твърди източник на „Галерия“.

На предишните избори Мирчев оглави две кандидат-депутатски листи – в Разград и в Бургас. Добричлията тогава не пожела да води в родния си град. Според местни хора той се притеснявал от комунистическото минало на своя баща, което било голям негатив за него самия.

Точно в Бургас се очаква обаче Мирчев да отстъпи водаческото място и то да се даде на „Продължаваме промяната“, твърдят бивши депутати.

В ДБ пък никак не били съгласни отцепилият се от БСП Явор Божанков да е водач на новата коалиция в Габрово, както самият той оповести.

Демократите изобщо не били единодушни да го допускат до себе си, камо ли да му дават челно депутатско място.

Габровската организация на „Да, България“ не била навита да работи за бившия бесепар, защото това щяло да им отвори доста обяснения с избирателите. ДСБ пък нямат регионална организация там и местни активисти предполагат, че точно по тази причина ПП са решили, че могат да пратят Божанков в Габрово. „Божанков никога не е прекратявал добрите си контакти с Радан Кънев и дори е възможно ДСБ да му даде Габрово „под аренда“, твърдят леви политици.

Скандал се вихри и с бившия министър на „Промяната“ Александър Дунчев. Пазителят на горите се разбунтува заради отреденото му второ място в листите на София-област, където лидерското взе ДБ. Това разгневи лесовъда, който поиска от „Промяната“ да си върне първата позиция, иначе в противен случай заплаши да изнесе скандали от кухнята. Активисти на „Промяната“ обаче искат Дунчев да бъде изхвърлен завинаги.

Кирил Петков побърза да потуши конфликта като каза, че трябва коалицията да е пред егото на отделните кандидати. Не толкова мека е била обаче позицията на половината от ръководството на „Промяната“, каза наш източник. Доста от активистите са поискали Дунчев да бъде отстранен без право на връщане. Бунтарят вдига отдавна кръвното на своите с действия в парламента, насочени директно срещу коалиционни партньори.

„Сашо не е лошо момче и за много неща е прав, но за други доста прекалява. Не може да е вечно неговото, трябва малко да се съобразява и с останалите. Крайно време е да го разкарат. Още повече, второто място в София-област е напълно избираемо с оглед първите прогнозни резултати на социолозите“, сподели източник от ръководството на ПП.

Припомняме, че Дунчев плюеше най-много коалиционния партньор БСП по време на кабинета „Петков“. В резултат социалистите се заканиха да му заведат съдебни дела.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html