събота, 4 май 2024 г.

Посланик Виталий Москаленко: България е важен съюзник на Украйна

Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

България е много важен и много сериозен съюзник и страна, която подкрепя Украйна. Това коментира в ефира на БНТпосланикът на Украйна в България Н. Пр. Виталий Москаленко. България от самото начало на тази варварска инвазия на Русия заема позиция, която е дружеска по отношение на Украйна и подкрепя нашата справедлива кауза. Важно за мен и цяла Украйна е, че България осъществи военно-техническа, хуманитарна, политическа и финансова помощ, каза посланик Москаленко. По думите му в момента 50 хил. граждани на Украйна се намират на територията на България.

Пратката, която беше предопределена за Украйна от българския парламент, е осъществена, доколкото знам, преди една-две седмици, каза още посланикът. Той добави, че Украйна проявява интерес към различни снаряди и техника, които се произвеждат в България и са налични на склад. Такава помощ под формата на боеприпаси в момента е много необходима на Украйна, добави посланик Москаленко. Естествено, ние бихме искали по-голяма, по-бърза и по-ефективна помощ и от България, и от другите страни, които дават и финансова, и морална, и военна помощ, и политическа помощ, коментира дипломатът.

Не е изключено войната да продължи още много дълго. За да бъде тя завършена и приключена с мир, Украйна трябва да победи и ще победи с помощта на мащабни, бързи, ефективни въоръжения, които трябва да получаваме час по-скоро, е позицията на посланика на Украйна.

По думите на Виталий Москаленко мирът за Украйна ще бъде постигнат, когато всички руски войски напуснат територията на Украйна, включително от Крим и Донбас, всички окупирани територии бъдат освободени и всички военни престъпници бъдат наказани. Това предвижда и „Планът на мира“ на президента Володимир Зеленски, който се състои от десет стъпки, поясни посланикът. Тези стъпки включват енергийна, хуманитарна, продоволствена, радиоактивна безопасност, както и извеждането на всички окупационни войски извън територията на Украйна. Важно е ние да си върнем териториите, няма значение дали Русия ще признае поражение или не, подчерта Москаленко.

На въпрос има ли в Украйна достатъчно човешки потенциал за една дълга война, посланикът заяви, че ако няма достатъчно хора в Украйна, които могат да се бият за своята териториална цялост, тогава „ние ще изчезнем като териториална, политическа и национална единица от картата на света“. Около четири милиона души са напуснали Украйна от началото на войната, каза още посланикът.

Украйна има не само сериозно намерение и желание, но и житейска необходимост час по-скоро да стане член на Европейския съюз и НАТО. Разбираме, че ситуацията не е толкова еднозначна и се надяваме, че България ще продължи да ни подкрепя по този път, допълни Виталий Москаленко.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html