неделя, 5 май 2024 г.

Парламентът в Загреб ще обсъжда предложение за смяна на премиера Андрей Пленкович

Снимка: БГНЕС

Парламентът в Загреб ще обсъди днес искането за смяна на премиера Андрей Пленкович по предложение на 33 депутати от опозицията, които посочиха като причини за вота на недоверие корупционни скандали, неосъществяване на здравната реформа и възстановителните работи след земетресението, съобщи Хина.

Предложението за обсъждане на доверието в Пленкович  ще се дискутира в парламента за първи път, откакто той  пое премиерския пост през октомври 2016 г. През последните години опозицията неуспешно се опитваше да отстрани цялото правителство и редица министри, но никога премиера.

Въпросът за доверието към Пленкович бе иницииран от Движението „Отечество“, което в сътрудничество с останалата част от опозицията събра необходимите подписи, за да бъде това предложение включено в парламентарната процедура.

Правителството отхвърля всички обвинения в предложението на опозицията като неоснователни и посочва, че няма основание за вот на недоверие на премиера.

„Твърдението на вносителя, че министър-председателят е бил компрометиран с текстови послания, публикувани в медиите, е напълно невярно. Тези есемеси по никакъв начин не показват връзката му със съмнителни дейности“, посочва правителството.

Началото на разискванията по предложението за  вот на недоверие е насрочено за 15.00 часа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html