неделя, 5 май 2024 г.

„Лукойл“ гарантира обезпечаване на вътрешното потребление на горива у нас

Снимка: Министерски съвет

Гълъб Донев проведе среща с представители на ръководството на „Лукойл“, на която стана ясно, че фирмата гарантира обезпечаване на вътрешното потребление на горива у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). В разговора участваха също вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

От компанията поеха също ангажимент да продължи плащането на авансовия данък върху свръхпечалбата, чрез който се реализират социални разходи у нас.

Обсъден беше и процесът по технологична подготовка на рафинерията за диверсификация на доставките на суров петрол, като от страна на „Лукойл“ беше заявено намерение още през март да стартира работата с неруски петрол. В тази връзка министър-председателят Гълъб Донев акцентира върху значението на изграждането на петролопровода Александруполис – Бургас, което за България ще бъде допълнителна гаранция за сигурност и възможност страната ни да осигури алтернативни източници на петрол, с които рафинерията да работи.

Служебният премиер Гълъб Донев се срещна днес и с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html