събота, 4 май 2024 г.

Крум Зарков изрази надежда, че темата „България в Шенген“ ще остане на дневен ред

Снимка: БГНЕС

Крум Зарков проведе онлайн среща с Йесика Росуол, министър по европейските въпроси на Швеция, съобщиха от правосъдното ведомство. По време на разговора министърът изрази надежда, че темата „България в Шенген“ ще остане на дневен ред по време на шведското председателство на Съвета на ЕС.

„България е ангажирана да промени съдебната си система и категорично имаме право да бъдем в Шенгенското пространство”, заяви още министър Зарков.

Той обясни, че България е в непрекъсната комуникация с Европейската комисия (ЕК) и държавите членки, и ги информира редовно за изпълнението на ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост и в контекста на механизма за върховенство на правото.

Антени.инфо припомня, че по-рано днес президентът Румен Радев се срещна в София с изпълнителния заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис. Държавният глава е заявил, че членството в еврозоната и в Шенген е стратегическа цел за България и нейното постигане ще бъде логичен и заслужен завършек на процесите на интеграция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html