неделя, 5 май 2024 г.

Домбровскис пред Радев: Няма как да бъдат пренебрегнати критериите за приемане на еврото

Снимка: БНТ

Президентът Румен Радев се срещна със заместник-председателят на европейската комисия Валдис Домбровскис, който е на посещение в страната.

Основна теми на разговор между двамата бяха влизането на България в еврозоната и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.

Валдис Домбровскис ще разговаря у нас за членството ни в еврозоната

Според Домбровскис няма как да бъдат пренебрегнати критериите за приемане на еврото. България в момента не отговаря на критерия за инфлация, дори и да бъдат изключени три от страните с най-ниска в еврозоната, отново няма да отговорим.

Валдис Домбровскис: 1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната

Именно затова служебният финансов министър обяви преди седмица, че отлагаме влизането в еврозоната за юли 2024 година.

Президентът Румен Радев определи като странегически въпроса за влизане в еврозоната. „България е важна част от общото европейско икономическо пространство, инвестициите и търговския обмен в толяма степен са страни от ЕС и еврозоната“, отбеляза държавният глава.

Президентът благодари за доверието от страна на Европейската комисия по пътя на България към приемане на еврото.

„Не само че имаме едни от най-ниските цени на газа, но имаме и гарантиране на доставките, което помага да овладеем инфлацията”, каза президентът.

Така той увери Валдис Домбровскис, че ще бъдат взети мерки за намаляване на високите цени у нас и овладяване на инфлацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html