петък, 3 май 2024 г.

Димитър Стоянов: Жозеп Борел изпрати писмо до България заради оръжията за Украйна

Комисарят по външните въпроси на ЕС Жозеп Борел, е изпратил писмо до България за изпращането на оръжия от наша страна към Украйна”. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов, предаде БГНЕС.

В това писмо се казва ясно всяка държава каквито възможности има да изпрати подкрепа за Украйна, като в голяма част от писмото е изразено и желанието за закупуване на 155 милиметрови гаубици, с които България не разполага. Тази съвместна покупка не е ясно колко ще струва”, заяви още Стоянов.

“Ние имаме нормативна уредба, която казва ясно с каква техника трябва да разполагаме, няма да падаме под минимума”, коментира още Стоянов.

Във вторник Жозеп Борел заяви, че за Евросъюза основен приоритет са доставките на боеприпаси за Украйна. Следващите седмици и следващата пролет ще бъдат ключови. „Русия масово струпва войски на фронтовата линия – 350 хил. войници са там, а това е два пъти повече, отколкото в началото на войната, подчерта Борел. Той повтори за пореден път, че украинската армия се нуждае от сериозно количество боеприпаси, особено от танкове и артилерия, за да спре офанзивата“, заяви той.

Припомняме, че все още по-голямата част от оръжието и бойната техника, с които Украйна се брани срещу руската агресия е подобна на използваните от нашата армия и е произведена по съветските стандарти. Боеприпасите са от еднакви калибри и образци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html