събота, 4 май 2024 г.

България е втора по износ на горива за воюваща Украйна

От началото на войната в Украйна през февруари до ноември миналата година България е изнесла горива за Украйна на обща стойност 756 милиона евро. Това поставя страната ни на второ място сред доставчиците на горива за Киев след Полша, която е изнесла за източния си съсед горивни продукти за 1,405 милиона евро. Това съобщи постоянният представител на Полша в ЕС Анджей Садош.

След България е Литва с износ за 256 милиона, Румъния с 256 , Словакия с 223 и Гърция – 159 милиона евро. Садош е използвал статистическите данни на официалната общоевропейска статистическа агенция Евростат.

Украйна силно разчита на вноса на минерални горива и петрол, тъй като страната има ограничени възможности за вътрешно производство и рафиниране. Продължаващият конфликт с Русия и усложняват енергийната ситуация на Украйна, тъй като страната трябваше да търси алтернативни източници на енергия и да разнообрази маршрутите си за доставка, да компенсира предишните доставки от Русия.

Висок износ за Украйна регистрира и митническата служба на Румъния. През 2022 година Букурещ е изнесъл за Украйна приблизително 700 хиляди тона дизелово гориво и около 200 хиляди тона бензин. През 2021 година румънският износ за Киев на дизел е бил едва 1000 тона, т.е. увеличението е 700 пъти, докато износът на бензин е 11 пъти повече.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html