понеделник, 29 април 2024 г.

Турският внос на злато от Швейцария на 11-годишен връх

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Импортът на злато в Турция от Швейцария скочи през януари до най-високото ниво от 2012 г. Основна причина е високата до 85% инфлация в страната, предизвикала засиленото търсене на благородния метал, съобщава БНР.

Повече от 58 т злато са изпратени в Турция, показват данни на швейцарските митници, цитирани от „Блумбърг“, като това е най-големият обем от поне януари 2012 г.

Износът на злато за Турция представлява 42% от общия износ на швейцарско. Турското правителство обаче започна да предприема мерки за ограничаване на вноса на злато след опустошителните земетресения, отнели живота на поне 41 000 души. Банките също бяха помолени да определят минимални продажби на кюлчета на физически купувачи в опит да ограничат търсенето.

Покупките на чуждестранно злато бяха едни от най-големите негативни източници за влошаване на външните финанси на Турция през последните месеци, оказвайки допълнителен натиск върху вече обезценилата се турска лира. Централната банка на страната беше най-големият купувач през миналата година сред публично посочените институции, добавяйки към своите резерви 148 тона от благородния метал.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html