събота, 27 април 2024 г.

По испанските летища спират да вадят от багажа лаптопи и течности

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

От края на годината по испанските летища спират да вадят от ръчния багаж лаптопи и течности, съобщава БНР. Целта е да се избегнат дългите и досадни опашки при контрола за сигурност.

Промените включват монтирането на нови скенери с рентгенова и 3D технология, които ще позволят на служителите по сигурността да видят всичко, което има в багажа, без да се налага пътникът да го изважда от куфара или чантата си. Според сега действащата нормативна уредба при преминаването през скенера задължително се показват отделно течностите, аерозолните продукти, парфюмите и геловете. Тяхното ограничения остава до 100 милилитра, но вече няма да има нужда да се вадят от куфарите, нито да са опаковани в специални затварящи се найлонови пликове. Отпада и задължението пътникът да изважда от ръчния багаж таблетите, лаптопите и други електронни устройства, които пренася.

„Това ще улесни много работата на служителите, ще повиши комфорта на пътниците и ще намали времето за проверка по летищата“, посочват от AENA, фирмата която управлява испанските летища.

В края на тази година новите скенери ще бъдат въведени на двете най-големи летища в Испания – „Барахас“ в Мадрид, и „Ел Прат“ в Барселона, а през 2024 г. се очаква да се монтират и в Палма и Малага. Година по-късно ще ги има и на останалите летища в страната. Така Испания ще стане първата страна в ЕС, която ще ги внедри. Досега такива се използват само на летище „Хийтроу“ в Лондон и на още няколко в САЩ като Лос Анджелис и Сан Диего.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html