събота, 4 май 2024 г.

ООН алармира за срива земеделието в засегнатите от земетресението райони

От ФАО предполагат че доста време ще е необходимо за възстановяване на нормалните доставки на храни в районите, засегнати от труса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията по прехрана и земеделие на (ФАО), която е към ООН Обединените нации обяви, че увеличава своите операциите на място в засегнатите от опустошителните земетресения от 6 февруари Турция и Сирия, като се фокусира върху нуждите на селските общности. Според организацията те са били по-малко забележими в кризата, но също така изпитват затруднения от въздействието ѝ, включително тези, които приемат жертви на земетресението от близките градове, съобщава БТА.

Работейки заедно със съответните местни власти, ФАО наблюдава отблизо ситуацията и оценява нейното въздействие върху селското стопанство и веригите за доставка на храни, за да разбере по-добре степента на щетите и да идентифицира приоритетните области на намеса с цел бързо възобновяване на производството на храни и възстановяване на общата стойност на хранителните вериги.

В Турция ФАО работи в тясно сътрудничество с правителството, за да определи следващите стъпки за възстановяване на инфраструктурата на селскостопанския сектор, засегната от земетресението, включително напоителни системи, пътища, пазари и капацитет за съхранение. В Сирия бързите оценки на ФАО на районите, засегнати от земетресенията, предполагат сериозно прекъсване на капацитета за производство на селскостопански култури и добитък, което заплашва непосредствената и дългосрочна продоволствена сигурност. Това включва щети и загуби на добитък, селскостопанско оборудване и инфраструктура като оранжерии, напояване, съоръжения за съхранение, както и съоръжения за производство на храни и фуражи.

Приоритетът на ФАО както в Турция, така и в Сирия е да гарантира, че най-засегнатите селски общности могат да поддържат и възстановят основното производство на храни, като същевременно подкрепя местните власти да оценят селскостопанските щети и нуждите в по-широк мащаб. Дейностите в двете страни ще се съсредоточат върху доставка на селскостопански суровини (фураж за животни, семена, разсад, тор, гориво, инструменти, оборудване), ветеринарни грижи (лечение на добитък и ваксинация) и безусловни парични трансфери за един до три месеца. Оценките на щетите и нуждите и свързаните с тях планове за възстановяване допълнително ще информират бъдещите действия.

ФАО подкрепя селските общности, засегнати от продължаващия конфликт в Сирия от 13 години. Съгласно Плана за хуманитарна реакция за Сирия за 2023 г. организацията вече търси около 122,6 млн. долара за подпомагане на близо три млн. души. Много от тези семейства са били в засегнатите от земетресението части на страната и техните нужди само ще се увеличат с този нов шок, както и изискванията за финансиране.

Съгласно спешния призив на Сирийската арабска република към ООН, ФАО изисква 10 млн. долара, за да достигне до 300 000 нуждаещи се селски жители през следващите три месеца с парични средства, помощ за добитък и селскостопанска подкрепа за осигуряване на реколта през лятото.

В Турция ФАО също подкрепя разселените и приемните семейства от общността, засегнати от кризата в Сирия, като се фокусира върху заетостта и създаването на средства за препитание. Съгласно своя План за устойчивост на бежанците в Сирия ФАО се стреми да предостави подкрепа на 250 000 души с финансиране от 71,8 млн. долара.

Съгласно призива на ООН за Турция ФАО търси 25 млн. долара, за да достигне до 900 000 селски жители във всичките десет засегнати провинции с незабавна подкрепа за препитание и безусловни парични трансфери през следващите три месеца.

ФАО се ангажира да подкрепя оценките на въздействието на сътресенията върху поминъка и селскостопанския сектор, като същевременно прилага чувствителни към времето интервенции в подкрепа на засегнатите фермерски семейства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html