неделя, 5 май 2024 г.

Жозеп Борел: За ЕС основен приоритет са доставките на боеприпаси за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Евросъюза основен приоритет са доставките на боеприпаси за Украйна. Това обяви върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел, съобщи БНР.

Следващите седмици и следващата пролет ще бъдат ключови. Русия масово струпва войски на фронтовата линия – 350 хил. войници са там, а това е два пъти повече, отколкото в началото на войната, подчерта Борел. Той повтори за пореден път, че украинската армия се нуждае от сериозно количество боеприпаси, особено от танкове и артилерия, за да спре офанзивата. „Това може да стане чрез съвместни поръчки и увеличаване на капацитета на европейската отбранителна индустрия“, каза той и добави:

„Също така е ясно, че през следващите седмици най-добрият начин да се доставят муниции на Украйна е като й се предоставят наличните боеприпаси в складовете на европейските армии. Няма защо да чакаме те да бъдат произведени, а да използваме това, което вече имаме и онези, които вече са договорени и ще бъдат готови през следващите дни. Трябва да дадем приоритет на доставките за украинската армия колкото ни е възможно“, категоричен е Борел.

Думите на Борел бяха в противовес с направените по-рано изявления на министъра на външните работи Николай Милков, че България няма да доставя боеприпаси на Украйна.

Върховният представител каза още, че  10-ият санкционен пакет срещу Русия ще бъде одобрен през следващите часове и преди 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов посочи в интервю за бТВ, че страната ни е предоставила оръжие за Украйна според възможностите си и според решението на Народното събрание.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html