неделя, 5 май 2024 г.

Джорджа Мелони замина за Киев, за да се срещне с Володимир Зеленски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони замина за Киев, за да се срещне с Володимир Зеленски, предаде Франс прес, като се позова на италиански медии.

Мелони е заминала тази нощ с влак от Полша за Киев, съобщи телевизия „Скай Ти Джи24“.

Снощи италианската министър-председателка разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън, който отиде в Полша след изненадващо посещение в Киев. „Двамата лидери обсъдиха сегашното си тясно сътрудничество в рамките на подкрепата за Украйна, включително помощта, засягаща проблемите на сигурността, икономиката и хуманитарните дейности“, съобщи италианското правителство.

Мелони бе обещала да посети Украйна преди първата годишнина от руската инвазия на 24 февруари.

„Предоставихме финансова, военна, хуманитарна и гражданска подкрепа“ на Киев, напомни тя снощи пред журналисти във Варшава. „Естествено, Украйна може да разчита на Италия, защото, както показахме от самото начало. . . ние бяхме тук и ще продължим да бъдем“, подчерта италианската министър-председателка.

От нейната канцелария съобщиха, че Италия ще изпрати на Украйна електроматериали (трансформатори, кабели, аксесоари и др.) на стойност „много милиони евро“, което ще даде възможност да бъде осигурено електроснабдяване на три милиона души.

Колкото до военната помощ, през пролетта се очаква Италия в сътрудничество с Франция да достави на Киев система за противовъздушна отбрана „МАМБА“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html