понеделник, 29 април 2024 г.

Осъдиха на смърт германски гражданин от ирански произход

Снимка: БГНЕС

Осъдиха на смърт германски гражданин от ирански произход, предаде ДПА.

Революционен съд в Техеран е признал Джамшид Шармахд за виновен за терористична атака, съобщи днес правосъдният портал „Мисан“.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния съд.

Активистът Шармахд е бил задържан от иранското разузнаване в Дубай през 2020 г. и отведен в Иран. Оттогава той е в ареста в Техеран.

Преди това Шармахд е живял в Съединените щати в продължение на години. Семейството му и правозащитни групи отхвърлят обвиненията срещу него.

В САЩ германецът от ирански произход е бил част от опозиционната група в изгнание „Тондар“, която води кампания за възстановяване на монархията в Иран.

Според иранската съдебна система организацията е извършила терористична атака през 2008 г. в джамия в град Шираз, при която са загинали няколко души. Трима човека вече бяха екзекутирани във връзка с нападението.

Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ определи този процес като показен.

Шармахд е участвал в радиопрограма на групата в изгнание като инженер и експерт по информационни технологии.

На уебсайта на групата (който вече е изтрит) през 2019 г. пишеше, че въпросното радиопредаване е за политика, история, но и дава инструкции за политическа съпротива.

Не е ясно дали Шармахд може да получи помощ от германското посолство в Техеран. Иранската съдебна система третира хората с двойно гражданство по същия начин като иранците, посочва ДПА.

Понастоящем редица граждани на европейски страни, много от които имат и иранско гражданство, са в затвора в Иран. Критици обвиняват Иран, че държи чужденци като политически заложници. Техеран отхвърля обвиненията и оправдава арестите с обвинения в шпионаж, отбелязва ДПА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html