понеделник, 29 април 2024 г.

Беларус започва мобилизация прикрита като доброволчески отряди

Беларуският президент Лукашенко (вляво) е верен съюзник на Путин
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Беларус започва мобилизация прикрита под формата на доброволчески отряди. Това става по нареждане на президента Александър Лукашенко. В изказване пред Съвета за сигурност на Беларус той каза, че страната има нужда от паравоенни формирования на фона на войната в Украйна.

Развитието на събитията в Украйна, както се изрази Лукашенко, го принуждават да изгради допълнителна отбрана „във всеки град или село“ в допълнение към наброяващата 45 000 души беларуска армия в „случай на агресия“. Министърът на отбраната Виктор Хренин поясни, че силите за териториална отбрана ще наброяват между 100 000 и 150 000 доброволци.

Преди година Лукашенко позволи на Москва да нахлуе в Украйна от беларуска територия. Миналата седмица президентът бе на изненадваща визита в Кремъл.

Докато вчера американският президент Джо Байдън изненадващо посети Киев, в Москва пристига най-висшият дипломат на Китай, за да представи китайската инициатива за мир в Украйна, която обяви на Мюнхенската конференция по сигурността. След визитата на Джо Байдън в Киев украинският президент Володимир Зеленски заяви в традиционното си обръщение, че Киев работи за доставката на оръжия с широк обхват и други видове оръжия, които не са били включени досега в пакети с помощ от Запада.

„Сега в Украйна се решава съдбата на целия световен ред, който се основава на правила, на човечност, на предвидимост“, каза Зеленски, който благодари за „непоклатимата подкрепа“.

Късно снощи Джо Байдън пристигна в Полша, където се очаква да произнесе реч за войната и да се срещне с лидерите на т. нар. Букурещка деветка – страните членки на НАТО от Източна Европа.

До момента няма официални реакции от Москва относно посещението на американския президент Джо Байдън в Киев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html