неделя, 5 май 2024 г.

УНСС удостоява Валдис Домбровскис с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

Валдис Домбровскис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на УНСС на 23 февруари, обявиха от висшето училище, съобщи БТА.

Званието се присъжда за значителния принос на еврокомисар Домбровскис към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на ЕС, за засилване на международната роля на еврото, търговската политика на Евросъюза и икономиката в интерес на хората.

Решението за присъждането на почетното звание е взето на 14 декември 2022 г. от Академичния съвет на УНСС, който гласува единодушно предложението, внесено от декана на Финансово-счетоводния факултет д-р Румен Брусарски. „За УНСС ще бъде чест да връчи това високо академично звание на Валдис Домбровскис. Той е един от водещите финансисти в ЕК, с изключителни заслуги за икономическото и финансово укрепване на ЕС. Кой друг, ако не най-големият икономически университет в Югоизточна Европа, да открои и почете неговите заслуги“, коментира ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, цитиран в съобщението.

Валдис Домбровскис е латвийски политик с голям принос за финансовата стабилност на ЕС, изтъкват от УНСС в справка за биографията му. Започва финансовата си кариера в националната банка на Латвия като главен икономист в дирекция „Парична политика“ през 2001 г., а през 2002 г. на 30-годишна възраст става финансов министър на Латвия до 2004 г.

Става евродепутат през 2004 г., но се връща в Латвия през 2009 г., когато е избран за министър-председател на страната (2009-2014 г.). От 2014 г. е заместник-председател на ЕК, първоначално с ресор еврото и социален диалог, а след това и като комисарят, който отговаря пряко и за финансовата стабилност. От 1 декември 2019 г. е изпълнителен заместник-председател с ресор „Икономика в интерес на хората“, а от октомври 2020 г. към отговорностите му се добавя ресор „Търговия“.

В блицинтервю за БТА на 24 януари 2023 г. Валдис Домбровскис заяви, че ключовият въпрос пред България за присъединяването на страната ни към еврозоната е инфлацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html