понеделник, 29 април 2024 г.

Стефан Янев: Водят се разговори за общи избирателни листи, но коалиция няма да има

Снимка: БГНЕС

Стефан Янев коментира дискутираната тема за съвместно явяване на „Български възход“ с ВМРО на изборите. Той обясни, че през тази седмица ще проведат срещи и разговори с партии, които са отворени за диалог, предаде Нова телевизия.

„Коалиция със сигурност няма да има. Ние се явяваме самостоятелно на изборите. В момента разговори водим с ВМРО и други формации за съвместно участие в изборите. Това означава, че бихме могли да направим съвместни листи, да имаме участие в общи политики, приоритети, които да се защитават от бъдеща парламентарна група. Все още не са взети такива решения, които да бъдат обявени официално“, каза Янев.

Ген. Янев коментира и списъка „Магнитски“. Той не смята, че казусът ще се отрази на изборите. По негови думи през последните две години в политическото пространство диалогът между партиите се води през скандал. „Още един скандал повече или по-малко не променя генералната картина“, допълни политикът.

По негови думи реформите в обществото изискват добро разбиране на това как функционират системите.

„Бихме подкрепили смислена съдебна реформа, която търси равнопоставеност на частите на съдебната система, при запазване на тяхната независимост и взаимодействие с другите власти“, заяви Янев.

По отношение на приемането на еврото, въпросът е дали България е готова, смята той. По негови думи, ако има стабилно правителство страната ни ще е готова за 2024 г.

„Проблемът с мигрантската криза е комплексен и е от години. Става дума за качеството на преградното съоръжение и оборудването му, за окомплектоването на личния състав, за кадровите промени, логистичната поддръжка. Аз не виждам да се търси комплексно решение на този проблем“, каза още Стефан Янев в ефира на Нова телевизия.

Той посочи, че е необходимо да има работещ парламент, който да предприеме и нужните промени. Важно е да се направи дълбок анализ, допълни политикът.

Янев коментира и взаимодействието между българските гранични власти и Фронтекс. Генералът подчерта, че армията може да подпомага гранична полицията, но не може да свърши работата на полицията. „Предполагам, че има добро сътрудничество с Фронтекс“, допълни той. Янев е на мнение, че ако става дума за оборудване на границата, тогава е редно Европа да отдели средства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html