четвъртък, 2 май 2024 г.

Мило Джуканович: Черна гора не е участвала в опит за преврат в Молдова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Черна гора Мило Джуканович заяви, че Черна гора не е участвала в опит за преврат в Молдова, съобщи белградската агенция Бета. Той уточни вчера, че може да става дума само за отделни лица, които се съгласяват с тях да се злоупотребява или за част от някакви полувоенни или терористични организации, които се поставят в служба на руски интереси за дестабилизация на съседни държави.

Не вярвам, че това може да ни изненада особено. Знаем, че една част от гражданите на Черна гора, както и на други държави от региона, за съжаление, демонстрират, че подкрепят руската агресия. Няма да се изненадаме, ако някакво такова лице има деструктивно отношение и извън Черна гора и нашия регион, оцени Джуканович. В рамките на Мюхненската конференция Джуканович се срещна с президента на Молдова Мая Санду.

„Онези, които знаят, че такъв опит преживя Черна гора през 2016г. знаят, че тя не може да бъде част от такива деструктивни планове, насочени към независимостта на суверенни държави“, подчерта Джуканович.

Антени.инфо припомня, че президентът на Молдова Мая Санду заяви на пресконференция на 13 февруари, че Русия планира да използва чуждестранни саботьори, за да свали ръководството на нейната страна, за да спре молдовската кандидатура за членство в ЕС и да използва това във войната против Украйна.

Тя посочи, че в плана са включени граждани на Русия, Черна гора, Беларус и Сърбия, които влизат в Молдова, за да предизвикат протести в опит легитимната власт да се смени с нелегитимно правителство, което е контролирано от Русия.

Москва нарече обвинението „напълно неоснователно и необосновано“, а сръбски и черногорски официални лица също отхвърлиха обвиненията и поискаха обяснение.

В средата на месеца на спортисти от черногорски боксов клуб бе забранено да влязат в Молдова за участие в турнир по бокс след твърденията, че саботьори от Черна гора, наред с други, са част от предполагаем заговор за преврат в страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html