петък, 3 май 2024 г.

Ковачевски: Отношенията с България са застрашени от противниците на интеграцията с ЕС

Служебният министър председател Гълъб Донев (вдясно) и Димитър Ковачевски по време на посещението на северомакедонския премиер у нас в началото на септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отношенията с България застрашават хора, групи и партии, финансирани от трети страни, които не искат да видят региона интегриран „и това вече е ясно на всеки“. Това каза интервю за държавната агенция на Република Северна Македония МИА, дадено по време на Мюнхенската конференция по сигурността, премиерът на страната Димитър Ковачевски, съобщи БТА

„Република Северна Македония и България трябва да разчитат на комуникация на институционално ниво и запазване на достойнството на институциите и гражданите. Ако работим в тази насока, по теми и проекти, които обединяват гражданите, тогава вярвам, че отношенията между двете страни ще бъдат на ниво, достойно за две съседни страни, членки на НАТО и бъдещи партньори в ЕС”, смята Ковачевски.

По думите му вече не става въпрос дали, а кога Западните Балкани ще станат част от ЕС. „Албания, Северна Македония, Словения, Хърватия, както и Черна гора, вече са страни.членки на НАТО. Черна гора, Албания, Северна Македония, Сърбия започнаха преговори с ЕС. Става въпрос за една различна среда от тази през 90-те години. Регионът се възприема като стабилен, а Северна Македония, като държава, която е фактор за стабилност в региона. Защо? Още веднъж ще подчертая, ние сме страна-членка на НАТО, страна, която започна преговори с ЕС и страна, която председателства ОССЕ, но и страна, която вече е участник в Берлинския процес и Отворени Балкани. На практика това са организации и процеси, които укрепват и развиват регионалното сътрудничество- свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги”, подчерта Ковачевски.

По думите му по време на дискусията Северна Македония на практика е била пример за страна, „която чрез добросъседски отношения и чрез дипломатически усилия” е успяла да реши големите проблеми, които е имала и сега „напредва в европейската интеграция”.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html