неделя, 5 май 2024 г.

Изследване на плагиатството в академичните среди започват от НБУ

Снимка: БГНЕС

Изследване на плагиатството в академичните среди започват от Нов български университет (НБУ), съобщава БНР.

Проектът е озаглавен „Академичното плагиатство в нагласите на учени, студенти и създатели на научна политика в България“ и се финансира от Фонда „Научни изследвания“. Колективът, който го изпълнява, се състои от 7 университетски преподаватели, каза на пресконференция днес проф. д-р Ирена Василева, преподавател по английски и немски език в Нов български университет (НБУ).

Тя уточни, че в проекта участват също д-р Мария Чанкова, Валентин Вълканов, проф. д-р Дияна Янкова, проф. д-р Мартин Канушев, д-р Иванка Сакарева и д-р Ирина Димитрова. Част от тях са от Югозападния университет, а останалите преподаватели са от НБУ. Проектът е интердисциплинарен, тъй като в него участват филолози и социолози, каза проф. Василева. Тя добави, че проектът е за три години и е започнал в края на декември 2022 г. по Програмата за фундаментални научни изследвания. Финансирането на проекта е със 163 000 лева.

Крайно време е да се направи нещо по въпроса, заяви още проф. д-р Ирена Василева. Тя подчерта, че поводи за това има от години. По думите й не излизат всички случаи наяве, а напротив – една малка част. „Комисията по академична етика се занимава не само със случаи на плагиатство, но и с други случаи на нарушения на академичната етика. До нея не стигат всички случаи, т.е. някой трябва да подаде сигнал“, обясни проф. Василева в предаването „Преди всички“. По думите й трудно се хваща плагиатството. Тя подчерта, че в последните години навлиза интернет плагиатството:

„Плагиатство от различни източници от интернет, които могат да бъдат и на чужди езици. Там възниква много сериозен проблем, който не е решен в световен план, т. нар. преводно плагиатство. Няма такива софтуерни продукти все още, които да откриват преводно плагиатство“, казва още проф. Василева. Според нея има и случаи, в които се решава да се замълчи по темата, за да не бъдат нанесени репутационни щети.

В българския закон това понятие е доста мъгливо определено, подчерта още проф. Ирена Василева. Проучването по темата е за да се състави някаква характеристика на плагиатството и да се види какви са разбиранията на студенти и учени на това понятие – до колко има разминавания. По думите й там, където се открият разминавания, между това, което реално се счита за плагиатство, и това, което разбират нашите студенти и учени – да се изготвят по-подходящи правилници за академична почтеност, курсове за обучение и да се предложи промяна в законовата уредба.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html