неделя, 5 май 2024 г.

Александър Вучич: Всички купуват оръжие, светът се готви за война

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличението на доставките на оръжия по света показва, че държавите възнамеряват да воюват в следващите двадесет години, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич пред журналисти в кулоарите на Международното изложение на военна  техника и въоръжения IDEX в Абу Даби, предадоха сръбските медии.

„Всички искат да купят от нас гранати, мини, ракети, бомби, всичко, което съдържа взривно вещество, бойни глави, всички са готови да купят за 20 години напред. Всички планират да воюват, всички се готвят за война“, каза Вучич.

Президентът заяви, че армията на Сърбия трябва да бъде много по-силна, отколкото е  днес, макар сега да е несравнимо по-силна отколкото беше. „Ние трябва да вложим огромни пари в отбранителната промишленост и армията. Имах разговор с премиера Ана Бърнабич и министъра на финансите Синиша Мали. Гледаме да не ощетим никого в страната, а  драстично да повишим нашите оперативно-функционални способности, бойната си способност“, заяви Вучич по време на посещението си на панаира на въоръженията в Абу Даби, допълва агенция Бета.

Той посочи, че планът е през 2023 и 2024 г. да се набавят 200 тежки оръдия местно производство, което ще струва около 300 милиона евро.

Говорейки за трескавото въоръжаване по света,  Вучич каза, че Косово планира до края на годината  да получи 100 бронирани коли, частично от дарения, което е в противоречие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Вучич отбеляза, че през последните 70-80 години не е имало толкова интензивно въоръжаване като днес.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html