петък, 3 май 2024 г.

Хиляди японци се сбогуваха с 4 панди, които се връщат в Китай

Женската панда Сян Сян от зоологическата градина „Уено“ в Токио скоро ще бъде върната на Китай.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди японци се сбогуваха с 4 панди, които се връщат в Китай, съобщи АФП. Някои се стекоха в зоологическата градина „Уено“ в Токио,за да видят за последен път Сян Сян – женската панда, която се роди през 2017 г. Други се отправиха към зооарк в западния регион Вакаяма, за да се сбогуват с три панди, които също ще отпътуват.

В Токио само 2600 души, избрани чрез лотария, успяха да видят последната поява на Сян Сян, първото бебе панда в зоопарка от 1988 г. Но това не попречи на други хора да отидат там.

Зоологическата градина „Уено“ ежедневно получава обаждания и имейли от фенове с молба да се задържи животното. Сян Сян трябваше да замине за Китай през 2021 г., но това беше отложено няколко пъти заради ограниченията, свързани с пандемията от КОВИД-19.

В района на Вакаяма посетителите поздравиха за последен път Еймей и нейното потомство близнаци. Еймей през 2020 г. стана най-възрастната родила панда в света – на 28 години. Тази възраст се равнява на повече от 80 човешки години.

Големите панди са популярни в цял свят. Китай ги дава назаем като част от своята „панда дипломация“, целяща да укрепи връзките с други държави.

По данни на природозащитната организация Световен фонд за дивата природа в естествени условия са останали около 1860 животни, главно в бамбуковите гори на планинските райони на Китай. Около 600 големи панди живеят в специализирани центрове, зоологически градини и паркове за диви животни.

Японски момичета си правят за последно снимки пред клетката на бамбуковото мече.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html