понеделник, 29 април 2024 г.

Силният долар обезцени валутите на бедните държави

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преминалата наскоро вълна от девалвации на националната валута на редица развиващи се държави подчертава натиска, който силният щатския долар оказва върху икономиките им, принуждавайки ги да харчат ценни валутни резерви, за да поддържат обменните си курсове, пише „Файненшъл таймс“ в свой обзор, цитиран от БТА.

Египет, Пакистан и Ливан се отказаха от дългогодишната си политика на обвързване на валутите си с долара през януари. Възможно е, според оценки на икономисти и инвеститори, силната американска валута да принуди и други държави да се поддадат на пазарните сили и да последват примера им. Триото държави, които девалвираха своите валута тази година, направиха това в опит да отключат спешно финансиране от Международния валутен фонд (МВФ). Тъй като 60% от развиващите се страни са изложени на риск от дългово затруднение или вече са изпаднали в него, според МВФ.

23-процентната девалвация на Египет от 4 януари насам беше третата от март миналата година, когато правителството започна да отменя фиксирания валутен курс влязъл в сила пет години преди това. Оттогава египетският паунд е загубил около половината от стойността си в долари.

Пакистанската рупия загуби около една пета от стойността си в долари, след като властите разхлабиха контрола на 26 януари. Ливанската централна банка остави валутата й да падне с 90 процента спрямо долара на 1 февруари, премахвайки обвързването, което беше в сила от 1997 г.

За много страни с надценени валути решението дали да девалвират е неприятен избор, но защитата на фиксиран курс изчерпва техните често оскъдни чуждестранни резерви и също възпрепятства растежа, като оскъпява износа им. Девалвацията обаче подклажда инфлацията, като прави вноса по-скъп и повишава разходите за обслужване на дълговете в чуждестранна валута.

Турция също е малко вероятно да тръгне по посока на понижаване на курса на валутата си, която много анализатори смятат за изкуствено силна валута предвид силния инфлационен натиск, пред който е изправено населението, което може да бъде усложнено от скорошното земетресение.

Други са с изчерпани възможности, като Гана източи резервите си през последните години, за да поддържа валутата си. През декември правителството се отказа от тези усилия и вместо това заяви, че вече няма да обслужва външните си дългове и започна принудително преструктуриране на вътрешния си дълг. Седито (ганайската валута, бел. ред), което поскъпна силно в началото, оттогава загуби половината от стойността си в долари.

Следващата може би е Нигерия, която отдавна има, както анализаторите казват, неустойчива система от множество обменни курсове. Очаква се преминаването към по-опростена система да последва изборите на 25 февруари. Подобно на Нигерия и Гана, каза той, други развиващи се страни в Африка и извън континента трябва да направят ясно разделение между фискалната и паричната политика. Вместо да разчитат на централните банки да поддържат валутите си или да купуват дълга им, каза той, правителствата трябва да балансират счетоводните си книги чрез фискални реформи, включително данъчно облагане.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html