неделя, 5 май 2024 г.

САЩ и Китай обсъдиха в Мюнхен свалените балони над Северна Америка

Антъни Блинкън и Ван И (вдясно), на една от предишните им срещи.
Снимка: БГНЕС

САЩ и Китай обсъдиха в Мюнхен свалените балони над Северна Америка. Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза на среща в Мюнхен с най-високопоставения китайски дипломат Ван И, който е шеф на Офиса на Централната комисия по външни работи, че навлизането на китайски балон във въздушното пространство на САЩ „не трябва да се случва никога повече“, предаде АП.

Срещата беше първият контакт на високо ниво между двете страни, откакто САЩ свалиха предполагаем китайски шпионски балон преди две седмици. „Осъдих навлизането на китайски балон за наблюдение и подчертах, че това не трябва да случва никога повече“, заяви Блинкън в Туитър, посочва БТА.

Според Държавния департамент Блинкън и Ван са провели едночасов разговор в Мюнхен, където участваха в Мюнхенската конференция по сигурността.

Говорителят на американското външнополитическо ведомство Нед Прайс заяви, че Блинкън „ясно е показал, че САЩ няма да търпят никакво нарушаване на техния суверенитет и че китайската програма за летящи на голяма височина балони за наблюдение, навлизали във въздушното пространство на повече от 40 страни на пет континента, е била разкрита пред света“. Блинкън също така е казал на Ван, че САЩ не търсят конфликт с Китай. Държавният секретар е „подчертал важността от поддържане на дипломатически диалог и отворени линии за комуникация по всяко време“, заяви Прайс.

Блинкън отново е предупредил Китай да не предоставя подкрепа на Русия във войната й срещу Украйна, включително помагайки й да избягва наложените й от Запада санкции, поясни говорителят на Държавния департамент.

По-рано в събота на среща на световни лидери в Мюнхен Ван И осъди американската реакция на балона като „абсурдна и истерична“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html