сряда, 1 май 2024 г.

Нашенци в Чикаго направиха в Олимпиада посветена на Апостола

Деца от Българския учебен център „Знание“ също почетоха паметта на Апостола
Снимка: ФЕЙСБУК

С поредица от прояви българите в Чикаго отдават почит към делото на Васил Левски, съобщава БНР. Една от тях е Олимпиадата посветена на Апостола

За 10 год., 11 г, 12 годишните Христо Иванов (10 г.), Никола Георгиев (11 г.) и Мишел Цоцоманска (12 г.) образът на Левски изглежда ето така: „Добър, безстрашен, смел човек. Спасил е България…“; „Помагал е да спаси България и е обичал България“;

„Човек, който е помогнал за спасяването от турско робство на България“.

Децата бяха част от участниците в лекцията-дискусия посветена на Апостола. Историкът Камелия Попова с изследвания, документи и картини върна времето 150 години назад, за да проследи отново хипотезите около все още неизяснените обстоятелства при залавянето на Апостола.

Преди историческата лекция българите в Чикаго поднесоха цветя пред бюст-паметника на Васил Левски и с панихида почетоха паметта на Апостола.

Днес децата на емигрантите от 8 български училища, различни клубове и други желаещи ще се включат в Олимпиадата посветена на Апостола. Организатори са културен център „Магура“ със съдействието на учишлище “Джон Атанасов“. Започнало преди 17 години като фотоизложба, подарена от Музея в Карлово, сега това събитие е прераснало в нещо много по-голямо и вълнуващо, за което Кина Бъговска, която дава старта и продължава да го прави и до сега разказва: „Децата са между 120-150.Тази година очакваме дори повече. Дисциплините включват спортни състезания и игри, една от които е и скачане – Лъвски скок, за да усетят децата защо Левски е наречен Левски. Накрая те остават възнаградени с медал за Левски“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html