сряда, 1 май 2024 г.

Антъни Бликнън пристигна в Турция, обеща още $100 млн. помощ за пострадалите рйони

Базата в Инджирлик бе превърната в координационен център на американските хуманитарни операции в районите поразени от бедствието.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън кацна във военната база Инджирлик в Южна Турция, която е превърната в координационен център на американските хуманитарни операции след разрушителните земетресения на 6 февруари, съобщават световните и турските медии.

Блинкън днес обеща САЩ да предоставят допълнително 100 млн. долара в помощ на засегнатите от разрушителните земетресения на 6 февруари региони на Турция, съобщи АП.

Това ще бъде дългосрочно усилие. Спасителната операция за съжаление приключва. Възстановяването е в ход и след това ще бъде проведена огромна операция по ново строителство“, каза Блинкън след пристигането си във военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция.

По-рано американският президент Джо Байдън обяви спешна помощ от 85 млн. долара за Турция и Сирия след земетресенията, които отнеха живота на над 44 хиляди души в двете страни.

Блинкън каза, че от допълнителните 100 млн. долара 50 млн. ще бъдат за спешни фондове за подкрепа на бежанците и мигрантите, а останалите 50 млн. ще бъдат за хуманитарна подкрепа.

Блинкън заедно с турския външен министър Мевлют Чавушоглу обиколи засегнатите от бедствието райони на окръг Хатай с хеликоптер. Там той се срещна с представители на американските и турските спасителни екипи. „Когато видиш размера на щетите, броя на сградите, броя на апартаментите, броя на жилищата, които са разрушени, (става ясно, че) ще е нужно голямо усилие за възстановяването им“, каза държавният секретар след обиколката.

По-късно днес той отпътува за Анкара, където утре ще разговаря с официални турски представители, сред които вероятно и с президента Реджеп Тайип Ердоган. Сред темите, освен дейностите по възстановяването след земетресенията, се очаква да бъде и забавеното от Турция присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО.

В понеделник американският държавен секретар ще проведе разговори с турския външен министър Чавушоглу в Анкара. Наред с последствията от земетресенията се очаква двамата да обсъдят доставката на изтребители F-16 за Турция, както и присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, към което турската страна изразява резерви заради предполагаемата подкрепа от тяхна страна за терористични организации, действащи на турска територия.

Според запознати източници, цитирани от Ройтерс, в Анкара държавният секретар на САЩ ще се срещне и с президента Реджеп Тайип Ердоган.

След Турция на 20 и 21 февруари Блинкън ще посети Гърция, където ще разговаря с премиера Кириакос Мицотакис, с външния министър Никос Дендиас и с лидера на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html